Istutusmäärät

Tavoitteena on täystiheä, paikalle sopiva, kasvatuskelpoinen taimikko.

Taimikolle suositellaan seuraavia tavoitetiheyksiä (taimia / hehtaari):

Mänty 2.000-3.000

Kuusi 1.800

Rauduskoivu 1.600

Haapa 1.000

Lehtikuusi 1.000


Istutusväli vaihtelee puulajin mukaan. Keskimäärin istutusväli on n. 2 - 2,5 metriä.

Tarkempaa tietoa on istutusohjeet-sivulla. Tarkkaa istutusväliä tärkeämpi asia on hyvä istutuspaikka.

Taimien käsittely

Muista kastelu!

Tärkeintä taimien käsittelyssä on huolehtia riittävästä kastelusta ja estää taimien kuivuminen. Kastelun on oltava säännöllistä. Erityisesti lehdessä oleva koivu kärsii nopeasti kuivuudesta. Kaikille taimille hyvä varastointipaikka on viileä, puolivarjoisa ja kostea.

Paakkutaimet

Paakkutaimien kastelun on oltava säännöllistä, mieluiten päivittäistä. Paakkujen kuivuminen altapäin on taimille kohtalokasta ja sitä on vaikea havaita.
Taimet kastellaan joko istutusta edeltävänä päivänä tai muutama tunti ennen istutusta läpimäriksi, niin märiksi että paakuista voidaan puristaa vettä. Näin paakut kastuvat kokonaisuudessaan ja liika vesi ehtii valua pois.

Ihannetilanne on, että istutuspaikalle kuljetetaan kerrallaan vain päivän taimitarve. Silloin kastelusta ja oikeasta varastoinnista on helpompi huolehtia.

Paakkutaimet varastoidaan ulkona, tasaisella alustalla. Valitse varjoisa paikka, jossa kastelu on helppoa, mieluiten puiden suojasta tai rakennusten seinustalta.
Pussit käännetään auki ja kannelliset laatikot avataan. Pakastettujen taimien kohdalla on huomioitava erityisesti sulatusohjeet.

 

Pakastettujen taimien sulatus

Taimet sulatetaan varjoisassa paikassa. Havupuiden taimilaatikoihin tehdään muutamia ilmareikiä ja kannet avataan vasta kun taimet ovat täysin sulaneet. Pakastettu taimi on lepotilassa, joten esim. mänty on väriltään punaruskea.

Koivun taimet sulatetaan käärimällä pussin suu juuripaakun tasalle. Pakastetut taimet voidaan istuttaa vasta kun ne ovat täysin sulaneet.